Livet som Applicon-konsult

Våra medarbetare är vår bästa och viktigaste tillgång. Det är deras specifika branschkunskap och intresse för tekniken och våra kunders verksamhet som är Applicon. Deras kompetens, engagemang och prestigelöshet  möjliggör för alla som söker hit att utvecklas, trivas och ha roligt på jobbet.

Hur är livet som Applicon-konsult?

Nina, Daniel och Samuel jobbar alla tre som konsulter på Applicon. Läs om hur en vanlig arbetsdag kan se ut, varför de valde konsultrollen, vilka projekt och uppdrag de har deltagit i samt vad de upplever som speciellt med sin arbetsgivare.

Foto Nina Karlsson

HEJ NINA!

HUR SER EN ARBETSDAG PÅ APPLICON UT FÖR DIG?

“Jag börjar alltid dagen med att hämta en kopp te och kollar mina mejl. I vårt team arbetar vi efter Scrum-metodiken så oftast har jag ett eller två ärenden som jag arbetar med. När ett ärende är klart plockar jag upp ett nytt.

Vi har korta Scrum möten varje dag där vi går igenom vad vi har gjort. Ofta är kunden med på dessa möten. Jag har också en del ansvar för transporter som ska transporteras vidare från testsystemen till produktion. Jag tycker om att jag till stor del arbetar under eget ansvar och att jag kan välja att lägga tid på sådant som jag tycker behöver förbättras.”

VILKA SORTERS PROJEKT OCH UPPDRAG ARBETAR DU MED?

“Jag arbetar som ABAP-utvecklare med SAP:s ERP-system och banklösning. Främst arbetar jag med löpande vidareutveckling i SAP, till exempel ändringar, tillägg och nya produkter som kunden beställer. I mitt team, Core Banking, har vi också .NET-utvecklare som jobbar med vår egenutvecklade internetbank Applicon i-Banking, och det blir ofta ändringar i SAP som är relaterade till deras vidareutvecklingar.

Vi har också mycket samarbete med Applicon Island i mitt team och det är alltid roligt när de kommer på besök till Sverige.”

VARFÖR VALDE DU KONSULTROLLEN?

“Jag var med i Applicons Juniorprogram 2013 och erbjöds därefter min nuvarande tjänst. Därför blev det konsultrollen för min del och jag trivs väldigt bra med det.”

VAD ÄR SPECIELLT MED APPLICON?

“Applicon är ett jättetrevligt företag och jag trivs verkligen. Det är bra stämning bland kollegorna, vi hittar på saker tillsammans och vi har intressanta kunder som ofta dyker upp i våra lokaler.”

Foto Daniel Söderlund

HEJ DANIEL!

HUR SER EN VANLIG ARBETSDAG UT FÖR DIG?

“Liksom de flesta av mina kollegor i affärsområdet Capital Markets sitter jag ute hos kund i mitt dagliga arbete. I mitt nuvarande projekt har jag rollen Business Analyst vilket innebär varierande arbetsuppgifter som till exempel utredningar, kravrealisering, implementationsspecar och systemtest. Projektet jag arbetar i har nyligen gått över till att arbeta mer agilt. Vi arbetar enligt Scrum, med korta iterationer och fokus på leverans.”

VILKA SORTERS PROJEKT OCH UPPDRAG DELTAR DU I?

“Jag arbetar just nu i ett projekt på en av våra större affärsbanker där vi implementerar vår lösning i Calypso, en standardiserad plattform som banken använder för clearing och settlement. Målet för projektet är att centralisera bankens custodyverksamhet för de nordiska och globala flödena.”

VARFÖR VALDE DU KONSULTROLLEN?

“Jag har alltid gillat utmaningar och som konsult ställs du ständigt inför nya och spännande uppgifter. Konsultlivet är omväxlande, varje arbetsplats är unik och du tvingas hela tiden anpassa dig till nya arbetsmetoder och organisationer. Nya uppdrag leder snabbt till intressanta uppgifter då du som konsult förväntas att på kort tid sätta dig in i arbetet och bidra med din kompetens.”

VAD ÄR SPECIELLT MED APPLICON?

“Applicons ledord Kompetens, Engagemang och Prestigelöshet genomsyrar verkligen företaget. Jag upplever en genuin känsla av att vi bryr oss om, ställer upp för och lär oss av varandra. Det är lätt att trivas och utvecklas på Applicon.”

Samuel Stolt

HEJ SAMUEL!

HUR SER EN VANLIG ARBETSDAG PÅ APPLICON UT FÖR DIG?

“Väldigt olika! Under det senaste året har jag jobbat med olika roller: arkitekt, lead developer, kravspecare och uppdragsansvarig – men alltid med ett ben i systemutveckling. Variationen att ena dagen göra en övergripande systemdesign, nästa dag leda ett utvecklingsteam in i slutfasen inför en produktionssättning till att tredje dagen lösa ett klurigt supportärende, gör att man aldrig tröttnar och hela tiden ställs inför varierande utmaningar. Det som är gemensamt för alla dagar just nu är att jag sitter in-house på vårt kontor tillsammans med mitt team och har daglig kontakt med kund.”

VARFÖR VALDE DU KONSULTROLLEN?

“Jag var intresserad av egenutvecklade produkter, skräddarsydda lösningar och att bygga system från grunden. Möjligheten att jobba kundnära och omsätta kundens affärsbehov till systemlösningar ifrån ax till limpa i diverse olika roller har hållit mig kvar i över tio år.”

VILKA PROJEKT OCH UPPDRAG ARBETAR DU MED?

“Jag arbetar med att bygga, underhålla och vidareutveckla skräddarsydda affärskritiska system. Det har varit system som vi byggt från grunden för att bäst stödja kundens affär samt att vi tagit över förvaltning och vidare-utveckling av system som är utvecklade av kunden till egna produkter inom olika delar av bank och finans.

Just nu sitter jag i ett uppdrag där vi har hjälpt kunden att bygga ett antal system för att stödja deras Finansiering och leasingverksamhet. Senast har vi byggt ett front- och mid-office system för finansiering som är skräddarsytt åt kund med en tjänstebaserad arkitektur som kommer att vidareutvecklas och anpassas för nya marknader samt integreras mer i deras befintliga system.

Sedan dag ett har jag mestadels jobbat med Microsofts utvecklingsmiljöer för webbaserade system med en SQL databas i botten och utvecklat och underhållit system i allt ifrån ASP,VB6 och COM+ till  MVC, .NET framework 4.5, WCF i en service orienterad arkitektur.”

VAD ÄR SPECIELLT MED ATT ARBETA PÅ APPLICON?

“Kamratskapen, både mellan mina kolleger och våra kunder. Det är en platt organisation med högt i tak och man får ta mycket eget ansvar. Det finns gott om möjligheter att utvecklas och att få arbeta i olika roller. Attityden att man kommer långt med sunt bondförnuft och inställningen ”hur svårt kan det vara” genomsyrar alla utmaningar som vi ställs inför.”

©2018 Applicon

Log in with your credentials

Forgot your details?